Welke soorten raambekleding zijn er?

admin
29 januari 2024
soorten raambekleding

U bent net verhuisd. De muren zijn geschilderd. Een kwalitatieve vloer is gelegd. Nu moet u zich bedenken welke raamdecoratie u wilt hebben om uw huisje af te maken. Er zijn vele soorten raambekleding op de markt, waardoor uw keuze reuze is maar het u wel lastig gemaakt wordt om te bepalen wat nu bij uw interieur past. Deze blog zal daarom een helder overzicht geven van de verschillende soorten raambekleding die er zijn en de voordelen die elke raamdecoratie heeft.

Welke soorten raambekleding?

De keuze voor raambekleding hangt af van uw persoonlijke voorkeuren, de functie van de ruimte en het gewenste niveau van lichtinval en privacy. Er zijn verschillende soorten raambekleding beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Bovendien heeft u binnen deze raambekleding soorten ook nog verschillende subcategorieën. Denk bijvoorbeeld aan jaloezieën, die u in aluminium en hout kunt krijgen. Raamdecoraties bieden echter meerdere voordelen, zoals privacy, lichtregulatie, isolatie en esthetische waarde. Het is dus zeker raadzaam om voor geschikte raambekleding te kiezen.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn een soort raamdecoratie die bestaat uit horizontale lamellen die verstelbaar zijn. Ze worden meestal gebruikt om de hoeveelheid lichtinval en privacy in een ruimte te regelen. Jaloezieën kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder hout, metaal, kunststof of textiel.

Aluminium jaloezieën

Aluminium heeft als voordeel dat het een luxe en moderne look biedt. Bovendien is het materiaal vochtbestendig, waardoor ze niet roesten en ook in vochtige plekken gehangen kunnen worden. Bovendien hebben jaloezieën met een breedte van 2.5 centimeter ook een isolerende werking.

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën zorgen voor een natuurlijke en stoere uitstraling. Ze zijn makkelijk te bedienen met bedieningskoorden, waardoor u zelf makkelijk de privacy en lichtinval kunt regelen. Vanwege het materiaal kunt u deze jaloezieën alleen in droge vertrekken ophangen.

raambekleding

PVC jaloezieën

PVC staat voor kunststof en dientengevolge zijn PVC jaloezieën vochtwerend. PVC is bovendien een goedkopere en onderhoudsvriendelijkere type jaloezie. Waar u wel op dient te letten bij PVC is dat donkere kleuren warmte aantrekken, waardoor ze krom kunnen trekken als ze niet op het zuiden gericht staan.

Lamellen

Lamellen zijn eigenlijk verticale jaloezieën, die aangebracht worden aan rails. De lamellen kunt u open en dicht schuiven op horizontale wijze. De panelen kunt u ook kantelen, waardoor u kunt spelen met de inval van daglicht.

Gordijnen

Gordijnen hebben als grote voordeel dat ze een ruimte afmaken en sfeer brengen aan een vertrek. Er zijn bovendien verscheidene stoffen en kleuren beschikbaar. Binnen de gordijnen vindt u bovendien meerdere types, zoals inbetweens, vitrages en overgordijnen.

Inbetween gordijnen

Inbetweens zitten wat betreft de dikte van de stof tussen overgordijnen en vitrages in. Ze zijn dik genoeg om uw privacy te kunnen waarborgen. U kunt kortom niet van buitenaf uw woning in kijken, maar ze zijn wel dun genoeg om natuurlijk licht binnen te laten.

Vitrages

Vitrages zijn transparante gordijnen, waar u doorheen kunt kijken. Ze laten licht goed door en worden daarom vaak ingezet tezamen met overgordijnen. Deze combinatie zorgt voor een warme aankleding van uw interieur.

Overgordijnen

Overgordijnen zorgen ervoor dat, als ze gesloten zijn, ze licht tegenhouden en privacy garanderen. Daarom zijn deze gordijnen uitermate geschikt voor bijvoorbeeld slaapkamers, waar u wilt dat het donker blijft. Door de dikte van de stof werken ze vaak ook isolerend.

Plissé

Plissés hebben een top-down bottom-up functie, wat inhoudt dat u zowel de boven- als de onderkant van de plissé los van elkaar kunt bewegen. Hierin is de plisségordijn uniek. Plissés kunt u bedienen middels een koord of een bedieningsgreep. Door de veelzijdigheid van deze soort raambekleding kunnen de plissés zelfs gebruikt worden voor draai-kiep ramen. Lees hier meer over raambekleding voor kleine ramen.

gordijnen

Duette shades

Duette Shades behoren tot de plissés. Ze hebben echter een uniek ontwerp dat extra isolatie en energie-efficiëntie biedt. Duette Shades bestaan uit dubbele lagen stof die met elkaar zijn verbonden, waardoor er honingraatvormige kamers ontstaan. Deze honingraatstructuur fungeert als een isolerende laag, waardoor warmte wordt vastgehouden in de winter en buiten wordt gehouden in de zomer.

Rolgordijnen

Rolgordijnen bestaan uit een opgerold stuk stof dat via een mechanisme bovenaan het raam naar beneden kan worden getrokken of opgerold. De stof van rolgordijnen kan variëren, van lichtdoorlatende materialen die zacht licht toelaten tot verduisterende stoffen die het licht volledig blokkeren. Door de diversiteit aan stijlen, kleuren en materialen zijn rolgordijnen geschikt voor diverse interieurs.

Dakraam rolgordijnen

Dit zijn speciale rolgordijnen die uitermate geschikt zijn voor uw schuine dakraam. Dit type rolgordijnen zijn verduisterend en ze weren warmte af. Bovendien heeft u geen last meer van ingewikkeld opmeten, aangezien op uw dakraam een sticker staat met het model en type raam dat u heeft. Op basis daarvan kunt u de raamkleding matchen.

Duo rolgordijnen

Dit type rolgordijnen is niet verduisterend, waardoor hij prima gebruikt kan worden om sfeer te brengen aan een woning. Ze zijn bovendien eenvoudig te bedienen en staan u toe om zelf de lichtinval en privacy te bedienen door de verschillende stofstroken.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen brengen een klassieke sfeer aan uw woning, doordat ze opgevouwen worden bij opening. Deze gordijnen hebben hierdoor als bijkomend voordeel dat ze minder ruimte in beslag nemen. Vaak kunnen deze gordijnen ook gewassen worden, maar dit is afhankelijk van wat in het waslabel vermeld staat.