Soorten wandbekleding voor binnen: voordelen en meer!

admin
23 april 2024
akoestische wandpanelen

Wandbekleding speelt een cruciale rol bij het definiëren van de uitstraling en sfeer van een ruimte. Van traditionele opties zoals schilderen en behangen tot meer moderne en creatieve keuzes zoals kunststof panelen of natuursteen, er zijn talloze manieren om een muur te decoreren. Welke soorten wandbekleding er voor binnen zijn, dat zal deze blog u laten zien.

Traditionele soorten wandbekleding voor binnen

Schilderen is een van de meest voorkomende manieren om muren te decoreren. Met een breed scala aan kleuren en afwerkingen kunnen mensen hun eigen stijl en persoonlijkheid uitdrukken. Van matte tot glanzende verf, de keuze is eindeloos. Wilt u toch een modern tintje geven aan deze traditionele bekledingsmethode? Gebruik dan kalkverf. Een extra voordeel hierbij is dat kalkverf een milieubewuste keuze is.

Behang biedt een andere traditionelere manier om muren te verfraaien. Met verschillende patronen, texturen en ontwerpen kunnen mensen een unieke uitstraling creëren die past bij hun smaak en stijl. Een derde soort wandbekleding voor binnen is tegels. Tegels zijn niet alleen voor vloeren en badkamers. Ze kunnen ook worden gebruikt als wandbekleding, vooral in keukens en badkamers. Tegels zijn duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en komen in diverse ontwerpen.

Alle soorten behang

Wanneer u kiest voor behang als wandbekleding voor binnen, dan heeft u nog een scala aan mogelijkheden. Sommige behangsoorten hebben een decoratieve functie, terwijl andere meer neutraal ogen. Dit zijn de verschillende soorten behang waaruit u de keuze heeft:

 • Papierbehang met als voordelen: relatief goedkoop en makkelijk aan te brengen/verwijderen.
 • Vliesbehang met de volgende voordelen: steviger dan papierbehang en ook geschikt voor muren met lichte beschadigingen.
 • Textielbehang: heeft een warme uitstraling en is decoratief.
 • Glasvezelbehang, dat prima geschikt is voor de zwaar beschadigde wanden en bovendien werkt dit type behang brandvertragend.
 • Vinylbehang waarbij de voordelen zijn: kan in vochtige ruimtes ingezet worden, kleine beschadigingen in muur worden gedekt en het behang is afwasbaar.
wandpanelen woonkamer

Tegels als wandbekleding uitgelicht

Tegels worden al van oudsher ook voor wanden gebruikt. Nu kunt u gewoon voor de traditionele wandtegels kiezen, maar er zijn ook moderne opties wanneer u tegels kiest als uw wandbekleding voor binnen. Er zijn bijvoorbeeld 3D keramische tegels beschikbaar. Deze tegels voegen een extra dimensie aan uw vertrek toe en zorgen voor aparte lichtreflecties. Een tweede optie is tegelschilderijen. Dit zijn vaak kleinere keramische tegels in verschillende kleuren en texturen, die in een complete muurschildering gecombineerd kunnen worden. 

Alle natuurlijke soorten wandbekleding

Natuurlijke wandbekleding biedt een unieke en organische uitstraling aan elke ruimte. Met materialen rechtstreeks uit de natuur brengen deze opties een gevoel van rust en verbondenheid met de omgeving. Hieronder bespreken we verschillende soorten natuurlijke wandbekleding en hun kenmerken:

 • Hout: Van rustieke houten panelen tot verfijnde houten latjes, er zijn talloze mogelijkheden om een natuurlijke sfeer te creëren. Tegenwoordig gebruikt men ook vaker geperst hout vanwege de chique en moderne uitstraling.
 • Steen: Stenen muren geven een ruimte een gevoel van robuustheid en authenticiteit. Of het nu gaat om ruwe natuurstenen of strakke bakstenen, steenbekleding voegt textuur en karakter toe aan elke muur.
 • Planten: steeds meer mensen brengen duurzame wandbekleding in huis door te kiezen voor een groene wand binnen. Deze groene wanden bestaan dan uit natuurlijke wandtegels gevuld met planten.
 • Kurk: kunt u aanbrengen zelfs in vochtige ruimtes en komt voor in tegelvorm of op een rol.
akoestische wandpanelen

Moderne soorten wandbekleding voor binnen

Moderne wandbekleding biedt innovatieve en eigentijdse opties om een ruimte te verfraaien en een unieke uitstraling te creëren. Met een focus op creativiteit en functionaliteit bieden deze moderne keuzes een breed scala aan mogelijkheden. Hieronder bespreken we enkele populaire moderne wandbekledingsopties:

 • Kunststof panelen, zoals melamine panelen.
 • Spanwanden bieden een strak en naadloos oppervlak dat een moderne en minimalistische uitstraling creëert.
 • Glas en composiet worden vaak ingezet in keukens en badkamers.
 • Staal biedt verschillende voordelen als wandbekleding, waaronder duurzaamheid, moderniteit en een unieke uitstraling.

Hoe kiest u uit de soorten wandbekleding de juiste?

Er zijn kortom genoeg verschillende soorten wandbekleding voor binnengebruik. Hoe kiest u nu de juiste voor uw woning? Met deze praktische tips vindt u de wandbekleding die bij u past:

 • Welke esthetiek moet uw wandbekleding hebben? Moet de wandbekleding bijvoorbeeld op uw vloer of raambekleding aansluiten of juist hier tegen af steken?
 • Kijk naar de manier waarop de wandbekleding onderhouden moet worden.
 • Duurzaamheid materialen.
 • Hoe isoleert de wandbekleding op thermisch en akoestisch gebied?
 • Is wandbekleding makkelijk aan te brengen?
 • Wat is uw budget?